Výmena majetkov má dohru: Cibulka žiada prokuratúru, aby preskúmala zásady hospodárenia mesta Žilina


Cibulka podal podnet na prokuratúru kvôli zásadám hospodárenia mesta Žilina

Foto: Výmena majetkov má dohru: Cibulka žiada prokuratúru, aby preskúmala zásady hospodárenia mesta Žilina

Výsledok posledného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline má dohru. Poslanec Peter Cibulka podal na prokuratúru podnet na preskúmanie zásad hospodárenia mesta, ktoré prešli v uplynulých mesiacoch viacerými zmenami.

Cibulkovi sa nepozdáva najmä formulácia tohto dokumentu, ktorá koncom septembra umožnila výmenu rozostavaného skeletu na Karpatskej ulici za väčšinový podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti. Mesto chcelo touto dohodou zároveň ukončiť spoločnícky vzťah s podnikateľom Georgeom Trabelssiem a zastaviť všetky súdne konania medzi spornými stranami.

Nedokončená športová hala na Vlčincoch bola znaleckým posudkom ocenená na približne 1 milión a 116-tisíc eur. Radnica chcela v záujme dohody znížiť hodnotu 59-percentného podielu, ktorá bola aktuálne určená na 4,4 milióna eur, na rovnakú sumu. Väčšina poslancov tento zámer počas rokovania zastupiteľstva odsúhlasila. Trabelssieho spoločnosti bol zároveň odpustený dlh v hodnote asi 270-tisíc eur.



Zníženie hodnoty podielu v parkovacej spoločnosti bolo možné práve na základe Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Žilina. Tie takýto krok umožňujú v prípade, ak by prevod majetku mesta prispel k riešeniu súdneho sporu, v čase po rozhodnutí prvostupňového súdu. Nikde sa však nepíše, že musí byť právoplatné.

Nebolo to tak ani v prípade rozhodnutia žilinského okresného súdu z roku 2023. Sudca vtedy zamietol zrušenie účasti mesta Žilina ako spoločníka v Žilinskej parkovacej spoločnosti. Radnica sa následne odvolala a prípad je stále v riešení. Viacerí poslanci počas posledného rokovania zastupiteľstva vyjadrili nesúhlas s tým, že sa ako dôvod na zníženie ceny podielu mesta používa súdny spor, ktorý priamo nesúvisí s majetkom samosprávy v spoločnosti.

„Považujem zásady hospodárenia Mesta Žilina v nesúlade s legislatívou, ktorá má chrániť majetok miest a obcí - pretože na základe novoprijatého bodu je možné na základe neprávoplatného rozhodnutia súdu darovať majetok mesta v akejkoľvek hodnote za neprimerane nízku protihodnotu. Je to absolútne nelogický krok šitý na mieru podľa mňa práve rôznym špekulantom a čisto teoreticky vie mesto rozpredať celý svoj majetok za pár eur, ak pred tým vzniknú nejaké účelové súdne spory,“ odôvodnil svoj podnet na prokuratúru Cibulka, ktorý zároveň spochybnil platnosť znaleckých posudkov na vymieňaný majetok.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu