Trápia vás problémy s dýchaním? Nové prístroje v žilinskej nemocnici zlepšujú diagnostiku pľúcnych ochorení


Nové prístroje zlepšili diagnostiku pľúcnych ochorení v žilinskej nemocnici

Foto: Trápia vás problémy s dýchaním? Nové prístroje v žilinskej nemocnici zlepšujú diagnostiku pľúcnych ochorení Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Ambulantné centrum pneumológie a ftizeológie žilinskej nemocnice sa len pred pár mesiacmi presťahovalo do zmodernizovaných priestorov na prízemí pavilónu Liečebne dlhodobo chorých. Pôvodné priestory boli totiž vzhľadom na vysoký počet pacientov nedostačujúce. Táto zmena však nie je jedinou novinkou, pracovisko aktuálne rozšírilo svoje špecializované prístrojové vybavenie.

„Nové prístroje sú zamerané na vyšetrovanie statických pľúcnych objemov a kapacít, na vyšetrovanie odporu dýchacích ciest, respiračného svalstva či na meranie mechanických vlastností respiračného systému. Rozšírenie a zmodernizovanie vybavenia je nevyhnutným krokom v rámci ďalšieho skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti u pacientov, ktorí potrebujú tento druh odborného vyšetrenia,“ vysvetľuje zástupkyňa vedúcej lekárky ambulantného centra Michaela Genzorová.

Dôležitým novinkou v ambulancii funkčnej diagnostiky je bodypletyzmograf. Prístroj zabezpečuje vyšetrenie statických pľúcnych objemov a kapacít, takisto vyšetrenie odporu dýchacích ciest a využíva sa aj pri predoperačných vyšetreniach pred hrudnými výkonmi.

„Vyšetrenie sa realizuje vo vzduchotesne uzatvorenej kabíne, kde pacient pokojne dýcha a následne realizuje uzáverové manévre. Počas vyšetrenia sa zaznamenávajú zmeny tlakov v kabíne, na základe čoho sa prepočíta totálna kapacita pľúc a odpory dýchacích ciest,“ objasňuje Michaela Genzorová.


Ďalšou novinkou je oscilometria, ktorá umožňuje meranie mechanických vlastností respiračného systému, vďaka čomu dokáže diagnostikovať odchýlky obzvlášť v malých dýchacích cestách. Pracovisko po novom poskytuje aj vyšetrenie Pimax a Pemax, na základe ktorého je možné u pacientov vyšetriť silu respiračného svalstva. Súčasťou nového vybavenia je tiež prístroj Feno, ktorý analyzuje množstvo oxidu dusnatého vo vydychovanom vzduchu. Využíva sa v diagnostike i manažmente liečby astma bronchiale.

„V žilinskej nemocnici pokračujeme v skvalitňovaní a zefektívňovaní zdravotnej starostlivosti prostredníctvom modernizácie materiálno-technického vybavenia, keďže investície do nového vybavenia i priestorov sú pre nás kľúčové. Ambulancia funkčnej diagnostiky môže vďaka širokému spektru prístrojov pacientom poskytovať vysoko špecializovanú starostlivosť,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian.

Ambulantné centrum pripravuje aj ďalšie vyšetrenia. Bronchoprovokačná jednotka zabezpečí test na zistenie bronchiálnej citlivosti, ktorý sa využíva nielen v diagnostike astmy, ale i v sledovaní účinnosti antiastmatickej liečby. V spolupráci s oddelením fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitačnej bude súčasťou poskytovaných služieb aj komplexná dychová rehabilitácia pomocou prístroja Simeox, ktorý pomáha s odhlieňovaním dýchacích ciest.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu