UNIZA je najlepšou univerzitou na Slovensku! Prvé miesto obsadila v prestížnom rebríčku


Podľa prestížneho rebríčka je najlepšia univerzita Slovenska v Žiline!

Foto: UNIZA je najlepšou univerzitou na Slovensku! Prvé miesto obsadila v prestížnom rebríčku Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) dosiahla obrovský úspech! V prestížnom celosvetovom rebríčku Times Higher Education World University Rankings 2025 sa stala po prvýkrát najlepšou univerzitou na Slovensku. Vynikala najmä v hodnotení výskumného prostredia a výučby. 

„Tento rok sme sa umiestnili na 1. mieste v rebríčku THE WUR 2025, čo je pre nás veľký úspech a zároveň záväzok. Toto nezávislé potvrdenie kvality Žilinskej univerzity je pre nás nesmierne povzbudzujúce a motivujúce na našej ceste k excelentnosti. Zároveň je to výzva v udržiavaní výsledkov našej práce a v kultúre kvality, ktorú na UNIZA dlhodobo budujeme,“ uviedol k hodnoteniu rektor univerzity Ján Čelko.

Rebríček THE WUR tento rok zahŕňal vyše 2-tisíc univerzít zo 115 krajín a regiónov. 

V rámci hodnotenia bola využitá najnovšia metodika WUR 3.0, ktorá je celosvetovo uznávaná ako najkomplexnejšie hodnotenie výkonnosti univerzít. Posudzuje 18 starostlivo vybraných ukazovateľov v piatich kľúčových oblastiach: výučba (29,5 %), výskumné prostredie (29 %), kvalita výskumu (30 %), spolupráca s priemyslom (4 %) a medzinárodná spolupráca (7,5 %).

V celosvetovom ponímaní UNIZA obhájila svoju pozíciu 1001. - 1200. Okrem nej sa v rebríčku umiestnilo ďalších päť slovenských univerzít. Na zdieľanom druhom mieste sú Univerzita Komenského v Bratislave a Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach (1201. – 1500. miesto). O tretie miesto sa delia Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská technická univerzita v Bratislave (umiestnenie 1501+).