V Budatíne opravujú cestu po májovom zosuve svahu. Záchranné práce zabránia ďalším rizikám


Na zosunutej ceste v Žiline-Budatíne začali záchranné práce

Foto: V Budatíne opravujú cestu po májovom zosuve svahu. Záchranné práce zabránia ďalším rizikám Foto: Mesto Žilina

V Žiline začali záchranné práce na odstránení mimoriadnej situácie na ceste v mestskej časti Budatín. Vyhlásili ju ešte začiatkom mája tohto roka po tom, ako sa na ulici Ku Zvonici zosunul svah a došlo k poškodeniu komunikácie. Stať sa tak malo v dôsledku pôsobenia prírodných síl.

Zrútená cesta zabezpečuje prístup k rodinným domom, zároveň sa pod ňou nachádzajú inžinierske siete plynovodu a vodovodu. Samospráva na základe posudku a obhliadky miesta predpokladala, že sa zosuv rozšíri a tým sa zvýši aj riziko svahovej deformácie s možným ohrozením života, zdravia, majetku a životného prostredia. Oprava bola nutná aj pre prípad nutného zásahu zložiek integrovaného záchranného systému. 


Správca cesty preto prisľúbil, že v lokalite vykoná stavebno-technické opatrenia k eliminácií rizika ďalšieho zosuvu komunikácie. V úseku poškodenom svahovými deformáciami bolo osadené dopravné značenie. Obyvateľom zároveň odporučil, aby minimalizovali vypúšťanie vody na vozovku a sledovali podpivničené časti svojich obydlí.


Projekt k záchranným prácam pripravovala žilinská univerzita, zhotoviteľom stavebných prác je spoločnosť Bohrfix z Brodna. Ako nám uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová, stavebné práce prebiehajú už od prvého októbrového týždňa, pretože mesto si práce objednalo ešte pred uzatvorením zmluvy. Ukončené budú v priebehu mesiaca október. Cena zákazky predstavuje 45-tisíc eur s DPH.

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu