Vedúca prokurátorka Lucia Pavlaninová zo Žiliny končí po škandále s napojením na sektu AllatRa


Žilinská prokurátorka Pavlaninová odstúpila pre väzby na sektu AllatRa

Foto: Vedúca prokurátorka Lucia Pavlaninová zo Žiliny končí po škandále s napojením na sektu AllatRa Foto: YouTube/PRAVDA je pre VŠETKÝCH JEDNA

Šokujúce odhalenie otriasa slovenskou justíciou. Vedúca oddelenia boja proti organizovanému zločinu Lucia Pavlaninová sa vzdáva funkcie po tom, čo sa na povrch dostali informácie o jej prepojení na medzinárodnú sektu AllatRa. Táto sekta, ktorú na Ukrajine a v Rusku zakázali, je známa šírením apokalyptických teórií a proruských naratívov. O téme sme vás už informovali v našom článku.

Prokurátorka zo Žiliny účelovo stíhala českú novinárku

Kauza sa začala rozvíjať po tom, čo novinárka Kristína Ciroková, ktorá sa dlhodobo venuje odhaľovaniu sektárskeho pôsobenia, bola predvolaná na výsluch práve kvôli svojim článkom o AllatRa. Ako sa však ukázalo, Pavlaninová, ktorá výsluch viedla, má sama temnú minulosť – aktívne propagovala hnutie Tvorivá spoločnosť, ktoré vychádza z učenia sekty AllatRa. Pavlaninová mala dokonca svojim kolegom rozosielať emaily, v ktorých ich pozývala na konferencie organizované touto kontroverznou sektou.

Medzičasom sa do médií dostali správy o tom, že vodca AllatRa, Igor Michailovič Danilov, údajne našiel útočisko na Slovensku, konkrétne neďaleko vodnej nádrže Domaša. Danilov, ktorý je na úteku pred ukrajinskými orgánmi pre podozrenia z vlastizrady, sa má skrývať v súkromných apartmánoch, kde ho obklopujú mladé ženy, ktoré členovia sekty nazývajú „nebeskí vtáčikovia”.

Žilinka mlčí, Pavlaninová opúšťa svoj post

Prečo sa prokurátorka Pavlaninová rozhodla odstúpiť? Tento krok prišiel po medializácii jej vzťahu k sekte, čo vyvolalo verejné pobúrenie. Otázkou zostáva, ako mohla osoba s takýmto pozadím viesť oddelenie boja proti organizovanému zločinu. Generálny prokurátor Maroš Žilinka zatiaľ mlčí, no tlak na jeho vyjadrenie narastá. Pavlaninovej odstúpenie pre denník SME potvrdil žilinský krajský prokurátor Tomáš Balogh.


Novinárka Kristína Ciroková sa vyjadrila, že výsluch viedol k absurdným podozreniam a pripomínal rétoriku AllatRa. Polícia sa zatiaľ k prípadu nevyjadrila, no vyšetrovanie naďalej prebieha.

Téme sa venoval aj český publicista, YouTuber a popularizátor kritického myslenia Patrik Kořenář. Ten na základe zistení slovenských médií priblížil problematiku napojenia hnutia Tvorivá spoločnosť pod záštitou AllatRa na prokurátorku Pavlaninovú. Vyjadril zároveň aj svoje podozrenie na tendenčné stíhanie v rámci šírenia naratívu hnutia.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu