VIDEO: V starom dome na Liptove sa našli vzácne poklady. Čo všetko ukrýval?


Rodina darovala múzeu poklady zo starého domu na Liptove

Foto: VIDEO: V starom dome na Liptove sa našli vzácne poklady. Čo všetko ukrýval? Foto: IG/liptovske_muzeum

Staré budovy nielenže dýchajú históriou, no často sa v nich ukrývajú aj vzácne poklady, na ktoré sadá prach v humnách, pivniciach či komorách. Pracovníci Liptovského múzea preto navštevujú stavby z minulých storočí, aby rozšírili svoj zbierkový fond.

„Tentoraz sme prijali pozvanie do domu z roku 1911 s priľahlými hospodárskymi budovami v obci Dúbrava, ktorý vydal neskutočné poklady. Dedičstvo po prastarých rodičoch sa rozhodla múzeu darovať rodina, ktorá tu už má len svoje letné sídlo,“ priblížilo Liptovské múzeum.

Na návštevu prišli s veľkými očakávaniami, predmety, ktoré si odniesli, ich však ďaleko prekonali. Najvzácnejším nálezom bola pre nich zaprášená truhlica z roku 1817, ktorá sa zaradí medzi najstaršie truhlice v zbierke múzea. Rovnako ich potešil aj kufor z dôb prvej svetovej vojny, ktorý bol naplnený doma šitými ľanovými nohavicami.

„Našlo sa tiež pre múzeum vzácne banícke náradie, ako aj kolekcia sakrálnych tlačí a obrazov. O pracovitosti pôvodných majiteľov svedčí množstvo pracovného náradia pre prácu na poli a v maštaliach, či stolec na rafanie (oddeľovanie semena od stonky) ľanu. Ďakujeme!“ dodalo múzeum.




Bratislava
Nitra
Prešov
Trnava
Bratislava
Trnava
Trenčín
Banská Bystrica
Košice
Košice
Prešov
Nitra
Banská Bystrica
Trenčín