Lístky na výročný koncert žilinského orchestra sú takmer vypredané. Nezmeškajte oslavu 50. výročia


Foto: Lístky na výročný koncert žilinského orchestra sú takmer vypredané. Nezmeškajte oslavu 50. výročia Foto: ŠKO Žilina - ilustračné

Štátny komorný orchester Žilina oslavuje tento rok 50. výročie. Svoj prvý koncert odohral 4. novembra 1974 ako jediný orchester „mozartovského typu“ na Slovensku. Dodnes je najhrávanejším autorom ŠKO práve Mozart, z ktorého tvorby doteraz uviedli 188 diel. 

Pri príležitosti výročia sa uskutoční Slávnostný koncert, ktorý si môžete pozrieť 7. a 8. novembra 202419:00 Dome umenia Fatra v Žiline. Na programe koncertu sú diela J. Cikkera, W. A. Mozarta, E. Suchoňa a A. Dvořáka v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina, pod taktovkou šéfdirigenta Františka Macka.

Sólistami koncertu budú Marián Lapšanský a Ivan Gajan (klavír), Eva Hornyáková (soprán), Peter Mikuláš (barytón), Žilinský miešaný zbor (zbormajster Štefan Sedlický) a Cantica Collegium Musicum Martin. Lístky sú v predaji už od konca augusta a k dispozícii sú posledné voľné miesta. Hudobný zážitok však nebude to jediné, čo návštevníkov čaká. 



„V rámci večera predstavíme aj knihu ‚Štátny komorný orchester Žilina už 50 rokov’, ktorá sumarizuje činnosť orchestra od turbulentných čias jeho vzniku v 70. rokoch, spomienky členov orchestra, dve rekonštrukcie budovy Domu umenia Fatra, cez pestré účinkovanie telesa doma a v zahraničí, diskografiu až po súčasnosť,“ informuje žilinský orchester. 

ŠKO Žilina za uplynulých 50 koncertných sezón uviedol spolu 3 457 koncertov - z toho 1 672 na vlastnom pódiu v Dome umenia Fatra, 755 v iných slovenských mestách a 1 030 v zahraničí. Vystupoval v 37 krajinách, na štyroch kontinentoch. V orchestri, ktorý má 35 členov, sa za 50 rokov postupne vystriedalo už vyše 200 hráčov.

Lístky zakúpite na tomto odkaze

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trenčín
Košice
Banská Bystrica
Trnava
Nitra
Nitra
Trenčín
Košice
Trnava
Bratislava
Bratislava
Prešov
Banská Bystrica
Prešov