Krajská knižnica v Žiline dnes oslavuje 100 rokov. V minulosti mala až 24 pobočiek po meste


Žilinská knižnica oslavuje 100 rokov pôsobenia

Foto: Krajská knižnica v Žiline dnes oslavuje 100 rokov. V minulosti mala až 24 pobočiek po meste
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Krajská knižnica v Žiline

Krajská knižnica v Žiline dnes oslavuje okrúhle jubileum. Presne pred 100 rokmi, 15. októbra 1924, vznikla Mestská verejná knižnica v Žiline, ktorá je jej predchodkyňou. Knižničná činnosť počas a po vojnách pomerne stagnovala a hrozilo, že úplne zanikne. Jej oživenie priniesol rok 1952, kedy v hoteli Slovan založili Krajskú knižnicu.

Od jej otvorenia pre verejnosť neprešiel ani rok, a knižnica sa mohla pýšiť pobočkami po celom meste aj jeho okrajových častiach. Tá najkrajšia sa mala nachádzať v hoteli Astória. Čitáreň na Studničkách zas pre veľký záujem ostávala otvorená až do neskorých večerných hodín.

„Územná reorganizácia nenarušila podstatu štruktúry krajskej knižnice. Premenovaná bola na Okresnú ľudovú knižnicu, ale krajská, neskôr oblastná pôsobnosť jej ostala až do roku 1964. V roku 1960 jej bol na základe nového knižničného zákona o jednotnej sústave knižníc schválený nový organizačný poriadok. Podľa neho sa okresná knižnica stáva ústredím metodickej, bibliografickej a informačnej činnosti, ako aj medziknižničnej výpožičnej služby pre knižnice v celom okrese,“ priblížila terajšia Krajská knižnica v Žiline.

Najväčší rozmach knižnica zaznamenala v roku 1989, kedy bolo jej súčasťou až 24 pobočiek. Pracovali v nich desiatky zamestnancov. Budovu na Bernolákovej ulici, v ktorej sa nachádza dnes, získala knižnica až v roku 1994. Čakalo ju však nepríjemné prekvapenie vo forme zatekajúcej strechy.


„Po rokoch boja s vodou a topiacim sa snehom sa podarilo uskutočniť nadstavbu objektu, čím knižnica získala nielen ochranu pred jedným z prírodných živlov, ale aj nové priestory pre realizáciu podujatí, úsek literatúry pre deti a mládež a odborné oddelenia. Začala sa písať ďalšia kapitola modernej histórie knižnice,“ píše knižnica.

Počas rokov prešla viacerými organizačnými zmenami, až kým sa v roku 2002 jej zriaďovateľom nestal Žilinský samosprávny kraj. Odvtedy pôsobí ako koordinačné, vzdelávacie, štatistické či odborno-poradenské stredisko pre regionálne knižnice v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši i v Martine a pre mestské a obecné knižnice v okresoch Žilina a Bytča.

O svoje pobočky na Hájiku, Vlčincoch, Solinkách, v Bytčici, Trnovom a Strážove prišla v roku 2021, kedy ich správu prevzalo mesto Žilina. Významným dátumom je pre krajskú knižnicu aj 6. júl 2021, kedy získala ocenenie ministerky kultúry a stala sa Knižnicou roka 2020.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Prešov
Prešov
Trenčín
Trenčín
Nitra
Bratislava
Nitra
Banská Bystrica
Trnava
Trnava
Košice
Bratislava
Banská Bystrica
Košice