Chaos okolo spoplatnenia obchvatu Čadce: Vodiči jazdili diaľnicou bez e-známky, pokuty ich prekvapili


Vodiči na Kysuciach nevedome porušili pravidlá na diaľnici, dostali pokuty

Foto: Chaos okolo spoplatnenia obchvatu Čadce: Vodiči jazdili diaľnicou bez e-známky, pokuty ich prekvapili Foto: Ilustračné/ndsas.sk

Koncom júla 2024 sa motoristi v regióne Kysúc potešili správam o vyhláške, ktorá od augusta mala umožniť bezplatné využívanie diaľničných obchvatov viacerých miest na Slovensku. Pôvodne sa uvádzalo, že bezplatné budú obchvaty miest Bratislava, Nitra, Košice, Prešov, Poprad, Žilina a Čadca. Minister dopravy Jozef Ráž prezentoval toto rozhodnutie ako ústretový krok voči obyvateľom väčších miest, ktorý mal zlepšiť dopravný komfort a zlepšiť kvalitu ovzdušia.

Správa sa rýchlo dostala do médií, obsahovala však nepresné informácie od štátu o obchvate Čadce. V prvý deň platnosti nových pravidiel (1. augusta 2024) totiž rezort dopravy upravil svoje stanovisko a oznámil, že obchvat Čadce v úseku Čadca, Bukov – Svrčinovec ostáva spoplatnený, čím sa situácia v skutočnosti vôbec nezmenila. Bezplatným ostal len úsek medzi Oščadnicou a Čadcou. Hoci médiá následne informovali o tejto zmene, správa sa ku všetkým nedostala včas.

Dôsledky nejasností: pokuty a zmätok

Nešťastné pochybenie vo verejnej komunikácii zmiatlo vodičov a viedlo k tomu, že mnohí z nich nevedome porušili pravidlá. Tí, ktorí boli presvedčení, že nová vyhláška umožňuje bezplatné využívanie celého obchvatu, použili spoplatnený úsek bez zakúpenej diaľničnej známky. Predpokladali totiž, že konajú v súlade s vyhláškou. O to väčšie bolo ich prekvapenie, keď im následne prišla pokuta vo výške 150 eur, pretože systém zaznamenal ich jazdu na spoplatnenom úseku. 


Ministerstvo sa za nejasnosti ospravedlnilo, no na naše otázky týkajúce sa možného odpustenia pokút za jazdu na spomínanom úseku, ani na počet pokút udelených v dôsledku vzniknutého zmätku, nereagovalo. Vodiči tak naďalej musia čeliť dôsledkom nepresnej informácie.

Ako sa vyhnúť podobným problémom v budúcnosti

Štát apeluje na vodičov, aby sa v čase pochybností riadili dopravným značením, ktoré presne určuje začiatok a koniec spoplatnených úsekov. „V prípade, že vodič predsa len použije diaľnicu bez diaľničnej známky, je potrebné zakúpiť si e-známku do polnoci toho istého dňa. V opačnom prípade ho systém zaeviduje a automaticky zašle podnet na príslušný okresný úrad, ktorý následne rozhodne o pokute,“ spresnila hovorkyňa ministerstva Petra Poláčiková.

Zdroj: cdb.sk

Kompletný zoznam nespoplatnených úsekov je dostupný na stránkach ministerstva a na portáli NDS. Pre viac informácií si môžete pozrieť aktuálnu vyhlášku po kliknutí SEM a mapu spoplatnených úsekov po kliknutí SEM.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Bratislava
Bratislava
Trenčín
Banská Bystrica
Košice
Trenčín
Trnava
Nitra
Prešov
Prešov
Banská Bystrica
Trnava
Nitra
Košice