FOTO: Fotograf Slavomír Záň zachytil krásu kométy nad Zázrivou. Ako ju môžete pozorovať aj vy?


Fotograf Slavomír Záň zachytil krásu kométy nad Zázrivou

FOTO: Fotograf Slavomír Záň zachytil krásu kométy nad Zázrivou. Ako ju môžete pozorovať aj vy?
Galéria: 4 fotky
Foto: Fotograf Slavomír Záň

Na nočnej oblohe v týchto dňoch môžeme pozorovať jedinečný úkaz, ktorý k nám prichádza z najvzdialenejších častí slnečnej sústavy. Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS nadchla množstvo ľudí, vrátane mladého talentovaného fotografa Slavomíra Záňa. Ten sa v nedeľu 13. októbra podvečer vydal do oravskej prírody, aby ju mohol zvečniť. Výsledkom jeho snahy sú úžasné fotografie.

„Dnes večer sa mi podarilo zachytiť jej krásu z kopca nad Zázrivou, a to aj napriek oblačnosti s veľkou dávkou šťastia. Naozaj ma prekvapila jej jasnosť, keďže bola viditeľná aj holým okom,“ hovorí nadšene Slavomír a vyzýva aj ostatných, aby si nenechali tento zážitok ujsť. Podmienky na jej pozorovanie sa totiž zlepšujú.

Ako vysvetľujú nadšenci zo Severe Weather Slovakia o.z., kométa Tsuchinshan-ATLAS dostala meno po svojich objaviteľoch a len donedávna nebolo jasné, aká jasná bude pri priblížení k Zemi a či vôbec prežije svoj prelet okolo Slnka. Keď však koncom septembra prešla perihéliom, teda miestom na obežnej dráhe najbližším k Slnku, ukázalo sa, že sa stane jedným z najjasnejších objektov na nočnej oblohe.

Túžite aj vy vidieť na vlastné oči kométu s dlhým chvostom tiahnucim sa cez tmavú oblohu? Práve v tieto dni máme najlepšie podmienky na jej pozorovanie. Kométu je možné sledovať nad západným horizontom, kde sa objaví tesne po západe slnka.





Prešov
Košice
Bratislava
Trnava
Nitra
Trenčín
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Trenčín
Trnava
Bratislava
Nitra
Prešov
Košice