V Malej Fatre prebieha ťažba dreva, môže zničiť biotop ohrozeného hlucháňa


Biotop hlucháňa v Malej Fatre je ohrozený ťažbou

Foto: V Malej Fatre prebieha ťažba dreva, môže zničiť biotop ohrozeného hlucháňa Foto: obecne-noviny.sk

Ochranári kritizujú prebiehajúci ťažbu dreva v lokalite pod vrchom Minčol v Malej Fatre. „Toto miesto bolo samotnou správou národného parku označené, že to je biotop hlucháňa,“ uviedol pre správy RTVS aktivista z iniciatívy My sme les Ondrej Kameniar.

Hlucháň je zákonom chránený vták, ktorý na našom území čelí hrozbe vyhynutiu, zároveň je oficiálne označený za vtáka európskeho významu. Európska únia pred dvoma rokmi žalovala Slovensko kvôli jeho nedostatočnej ochrane a ničeniu jeho prirodzeného prostredia, pričom Európsky súdny dvor rozhodol o vine Slovenskej republiky. 

Podľa ochranárov žije aktuálne v dotknutej lokalite pod Minčolom približne 10 jedincov tohto vzácneho druhu. Prebiehajúcu, oficiálne kalamitnú ťažbu, má vykonávať súkromná firma. Riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra Pavol Židek dokonca tvrdí, že má zlepšiť podmienky pre život hlucháňa. 

Správa Národného parku Malá Fatra vydala kladné stanovisko s podmienkami spracovania kalamity za účelom zlepšenia a zachovania biotopov hlucháňa hôrneho. Tieto sa začali realizovať v letnom období,“ potvrdil Židek. Ochranári namietajú, že ohrozený tvor je veľmi citlivý na čo najprirodzenejšie prostredie a takéto zásahy ho existenčne ohrozujú. 




Nitra
Trenčín
Bratislava
Košice
Nitra
Trenčín
Prešov
Bratislava
Prešov
Trnava
Košice
Trnava
Banská Bystrica
Banská Bystrica