V Turci našli mŕtvu chránenú volavku s vtáčou chrípkou. Ak máte chorú hydinu, treba ju utratiť


V Turci sa vyskytla vtáčia chrípka, dajte pozor na hydinu

Foto: V Turci našli mŕtvu chránenú volavku s vtáčou chrípkou. Ak máte chorú hydinu, treba ju utratiť Foto: Národný park Veľká Fatra

Správa Národného parku Veľká Fatra upozorňuje na výskyt vtáčej chrípky v regióne Turca. V intraviláne obce Dubové bola nájdená mŕtva volavka popolavá, ktorá patrí medzi chránené druhy živočíchov. Obyvateľka ju nahlásila správe národného parku, ktorá požiadala veterinárnu a potravinovú správu o jej vyšetrenie. Obavy sa potvrdili, vták bol skutočne nakazený.

Keďže aktuálne prebieha migrácia vtákov vo veľkých kŕdľoch, riziko nákazy vtáčou chrípkou je vyššie. Toto vírusové ochorenie prenáša najmä sťahovavé vtáctvo vrátane divých kačíc, ktoré sú voči infekcii najodolnejšie. Domáca hydina sa však nakazí jednoducho, je preto potrebné brániť jej styku s voľne žijúcimi druhmi. Choroba sa môže prejaviť aj u cicavcov vrátane ľudí.

„Riziko prenosu vírusov vtáčej chrípky z voľne žijúcich vtákov na širokú verejnosť je nízke. Väčšina prípadov infekcie ľudí vírusmi vtáčej chrípky zahŕňala veľmi blízky priamy kontakt s chorou hydinou. Aby sa minimalizovalo riziko nakazenia sa vírusmi vtáčej chrípky od voľne žijúcich vtákov, ľudia by sa mali vyvarovať dotýkania sa chorých alebo uhynutých voľne žijúcich vtákov holými rukami,“ píše správa národného parku.

Pokiaľ niekde nájdete uhynutého voľne žijúceho vtáka, je potrebné to okamžite nahlásiť na príslušné pracovisko ochrany prírody. Pokiaľ chováte hydinu, všímajte si, či neprestáva piť a jesť, neklesá produkcia vajec, prípadne nemá vodnatú hnačku. Následne môže dôjsť k úhynu.

„Ak sa v chove vyskytne ohnisko, vtáky musia byť na mieste utratené a nariaďujú sa veterinárne opatrenia. Zavádzajú sa aj opatrenia na zabránenie vstupu infikovaných vtákov a ich produktov do potravinového reťazca, nakoľko vírus sa môže šíriť aj prostredníctvom hydinového mäsa a vajec,“ dodala správa národného parku.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Prešov
Trenčín
Bratislava
Banská Bystrica
Trenčín
Trnava
Prešov
Košice
Trnava
Nitra
Košice
Bratislava
Banská Bystrica