V centre Martina obnovia známy park s fontánou. Občania sa mu vyhýbajú kvôli bezdomovcom


Park P. O. Hviezdoslava v Martine čaká veľká revitalizácia

Foto: V centre Martina obnovia známy park s fontánou. Občania sa mu vyhýbajú kvôli bezdomovcom
Galéria: 3 fotky
Foto: google.com a Mesto Martin

Kedysi obľúbený park P. O. Hviezdoslava v centre Martina čaká rozsiahla obnova. Mesto ho plánuje počas budúceho roka zrevitalizovať vďaka eurofondovému projektu v hodnote viac než 822-tisíc eur. Martinčania sa tak už čoskoro budú môcť schladiť a oddýchnuť si v príjemnejšom prostredí.

Park s fontánou, hracími prvkami, sochami a množstvom zelene ešte pred niekoľkými rokmi s radosťou navštevovali všetky vekové kategórie Martinčanov. Dnes sa mu však mnohí vyhýbajú. Z rozbitej fontány už dlhšiu dobu nestrieka voda, poničené ihrisko pre deti využívajú skôr tínedžeri a v parku sa zdržujú ľudia bez domova.

„Keď sme boli mladí, trávili sme tam každý víkend. Teraz by som tam s vlastnými deťmi nešiel, je to tam špinavé, očúrané, keď ideme okolo, často po nás bezdomovci pokrikujú. Je škoda, že to mesto takto nechalo chátrať,“ povedal jeden z miestnych obyvateľov.

Hviezdoslavov park by sa mal čoskoro prinavrátiť občanom. V rámci revitalizácie budú vysadené nové dreviny a ošetrené tie existujúce, pribudnú tiež záhony s kvetmi, trávou a bylinkami. Mesto vymení lavičky aj herné prvky na ihrisku pre deti. Odstránia sa tiež bariéry pre imobilných.


Martinčania sa môžu tešiť aj na novú fontánu, ktorá nahradí tú nefunkčnú. Umiestnená bude vo výške terénu, aby ju ľudia mohli využiť na schladenie počas letných mesiacov. Pribudnú tiež vonkajšie stoly na hry ako šach či človeče, nehnevaj sa.

 „Ako primátor sa pravidelne stretávam s obyvateľmi všetkých mestských častí, a viem, že obyvatelia Stredu dlhodobo kritizujú stav Hviezdoslavovho parku. Som nesmierne rád, že už budúci rok sa celý priestor zmení na atraktívnu oddychovú zónu, kde si každý nájde niečo pre seba: mladé rodiny, tínedžeri a aj seniori,” uviedol primátor Ján Danko. Mesto chce s obnovou začať v roku 2025.

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Banská Bystrica
Košice
Trnava
Prešov
Bratislava
Košice
Prešov
Trenčín
Trenčín
Trnava
Nitra
Bratislava
Nitra
Banská Bystrica