Renesančný kaštieľ na Liptove prestavali na hotel. Národná kultúrna pamiatka je teraz na predaj


Zaujímavosti Liptovský Mikuláš

Foto: Renesančný kaštieľ na Liptove prestavali na hotel. Národná kultúrna pamiatka je teraz na predaj Foto: BAUPOINT, s. r. o.

Chcete sa stať majiteľom historicky významnej stavby, ktorá je jednou z mála funkčných zachovaných kultúrnych pamiatok v regióne Liptov? Na realitnom trhu pribudla ponuka na predaj Kaštieľa Okoličné. Exkluzívny objekt s veľkým parkom tvorí dominantu východnej časti mesta Liptovský Mikuláš. 

Pôvodne renesančný kaštieľ vznikol v prvej polovici 17. storočia. Odvtedy prešiel rôznymi prestavbami a je zapísaný v ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka. K budove so štyrmi nadzemnými a jedným podzemným podlažím prináleží areál s celkovou výmerou 15-tisíc metrov štvorcových. V udržiavanej záhrade sú vysadené vzácne dreviny.

Posledná komplexná rekonštrukcia kaštieľa na hotel začala ešte v roku 2002 a v súčasnosti je ukončená. Stavba má podľa súčasného projektu kapacitu 27 dvojlôžkových izieb s kúpeľňami. V prízemnej časti na prvom podlaží sa nachádzajú priestory pre kuchyňu, jedálenskú časť, vstupnú halu s recepciou i spoločenskú miestnosť s barom. 



Súčasný kaštieľ je blokovou stavbou obdĺžnikového pôdorysu. Strecha je pokrytá medeným plechom, nosné konštrukcie sú murované z pieskovcového kameňa. V rámci rekonštrukcie boli na kaštieli osadené nové, drevené okná s s dvojitým vákuovým zasklením. 

Stred dispozície budovy tvorí renesančná výstupná sieň, z ktorej sú sprístupnené miestnosti prízemia a schodiskom vyššie podlažia. Všetky podlažia sú však prepojené aj výťahovou šachtou. Bližší opis budovy a využitých architektonických prvkov, ako sú valcové arkiere či kamenné šambrány, nájdete na tomto odkaze

Objekt má vyriešenú a funkčnú kanalizačnú prípojku, elektriku, plynovú prípojku, vodovodnú prípojku aj telekomunikačné napojenie. Cena, za ktorú sa unikátny renesančný kaštieľ predáva, ostáva tajomstvom. Záujemcovia ju však dostanú na vyžiadanie. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj