Netradičná pomoc pre nemocnicu na Orave. Chýbajúcu posteľnú bielizeň vyriešila stránka Zomri


Spravodajstvo Dolný Kubín

Foto: Netradičná pomoc pre nemocnicu na Orave. Chýbajúcu posteľnú bielizeň vyriešila stránka Zomri Foto: ilustračné - pixabay.com, Facebook/Kubín drži spolu

Facebooková stránka Zomri už dlho nie je len o satirických príspevkoch, v ktorých reaguje na aktuálne spoločenské či politické dianie. Za takmer desaťročie svojej existencie získala vyše 400-tisíc fanúšikov a podarilo sa jej vybudovať komunitu ľudí, ktorí nie len že majú radi cynizmus, ale aj radi pomáhajú druhým.

V júni tohto roka sa aj vďaka Zomri podarilo vyzbierať vyše 300-tisíc eur na rekonštrukciu priestorov košickej neonatológie. Najnovšie sa rozhodli pomôcť aj oddeleniu neurológie v nemocnici v Dolnom Kubíne. Tentoraz však nešlo o žiadnu tisícovú zbierku.

„Dobrý večer. Chcela by som veľmi pekne poprosiť, ak by sa našiel niekto kto by mohol v rámci sponzorstva alebo ako dobrý skutok darovať naťahovacie bavlnené plachty na jednolôžkové postele pre neurologické oddelenie. Je tam približne 25 postelí. Veľké ďakujeme, ak by sa niekto našiel…“ pribudol v utorok po 20. hodine večer status vo facebookovej skupine Kubín drží spolu. 

„Toto vyriešime ako nič,“ reagovala stránka Zomri a inzerát prezdieľala na svojich sociálnych sieťach. A tak sa aj naozaj stalo - hneď na druhý deň ráno im pristála správa od darcu, že do nemocnice bude odoslaných 25 kusov plachiet. Držme spolu ako ľudia v tejto krajine, nič iné nám už neostáva,“ napísal darca v správe. 

Plachiet vraj majú dostatok

Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Dolný Kubín je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Župa sa neustále usiluje zatraktívniť svoje zdravotnícke zariadenia a pravidelne informuje o prebiehajúcich rekonštrukciách celých oddelení či nákupe najmodernejších prístrojov. Ako je však možné, že im unikla taká drobnosť, ako je posteľná bielizeň?


Na krajskú samosprávu a vedenie nemocnice sme sa preto obrátili s otázkou, či tento problém na dolnokubínskej neurológii evidujú.

„Podľa našich informacií má nemocnica dostatok plachiet, ktoré sú v súlade s vyhláškou Ministerstva zdravotníctva. Vážime si každého darcu či sponzora, ktorý sa rozhodne pomôcť nemocnici akýmkoľvek spôsobom, aj zakúpením posteľnej bielizne. Zbierky, ktoré sa rozbehli v poslednom období poukazujú na fakt, že financovanie nemocníc nie je nastavené spravodlivo,“ reagovala na vzniknutú situáciu hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Téme spravodlivého financovania župných nemocníc sme sa venovali v tomto článku. 

Riaditeľ dolnokubínskej nemocnice Jozef Mintál uviedol, že nerozumie, čo zamestnankyňu nemocnice k napísaniu príspevku viedlo. „Osobne som okamžite išiel na dané oddelenie, je tam plná skriňa prádla. Okrem toho má oddelenie samostatnú miestnosť (sklad), kde boli ďalšie desiatky plachiet. K tomu je k dispozícii centrálny sklad nemocnice, kde sú k dispozícii plachty pre všetky oddelenia,“ dodal.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj