V okrese Čadca vyhlásili mimoriadnu situáciu. Medvede prenikajú do intravilánov miest a obcí


Foto: V okrese Čadca vyhlásili mimoriadnu situáciu. Medvede prenikajú do intravilánov miest a obcí Foto: Ilustračné – FB/Obec Vaniškovce

Okresný úrad v Čadci vyhlásil 16. októbra 2024 vo všetkých obciach okresu mimoriadnu situáciu kvôli nežiaducemu výskytu medveďa hnedého v zastavaných územiach a ich bezprostrednom okolí. Vyhlásená mala byť aj na základe podnetov od obyvateľov, informuje mesto Čadca. 

„Aktuálna situácia s populáciou medveďa hnedého je kritická. Prirodzený priestor výskytu medveďa je nasýtený a medvede sa rozširujú aj do oblastí mimo prirodzeného priestoru,“ píše sa vo vyhlásení Okresného úradu. Problémové medvede majú prenikať aj do intravilánov obcí v blízkosti ľudských domov.



Na území zaviedli viaceré opatrenia. Odstraňovať sa budú existujúce návnady na prilákanie medveďa hnedého, zásahové tímy majú vykonávať hliadkovú činnosť v rizikových oblastiach a byť vyslané na miesto výskytu nahlásenia medveďa v intraviláne a nárazníkovej zóne obce.

Mimoriadna situácia už bola vyhlásená v júli tohto roka pre obce Klokočov, Klubina, Oščadnica, Nová Bystrica, Radôstka, Stará Bystrica a Zborov nad Bystricou, teraz ju Okresný úrad rozšíril na celý okres Čadca.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj