V Lesoparku Chrasť vysadia 4500 nových stromčekov. Zmiešaný les bude odolnejší voči škodcom


Foto: V Lesoparku Chrasť vysadia 4500 nových stromčekov. Zmiešaný les bude odolnejší voči škodcom Foto: ilustračné - najmiesta.sk

Mesto Žilina opäť bojuje proti klimatckým zmenám. Počas tohtoročnej jesene preto pribudnú v Lesoparku Chrasť nové stromčeky, najmä buky, jedle, borovice a bresty. Tie by mali nahradiť vyschnuté smreky, ktoré museli odstrániť v aktuálnom a minulom roku. Radnica o tom informuje v najnovšom vydaní Aktualít z radnice.

V Lesoparku Chrasť bude vysadených dokopy 4500 nových stromčekov. „Radnica plánuje vysadiť aj smreky obyčajné, avšak v takom počte, aby bol založený zmiešaný les. Ten je odolnejší proti škodcom aj klimatickým zmenám. Zdravotný stav a vitalitu stromčekov v Lesoparku Chrasť pravidelne kontroluje odborný lesný hospodár,“ uvádza mesto.

Okrem výsadby nových stromčekov sa v lesoparku vykonávajú odborné zásahy, ktoré podporujú prirodzené zmladenie, najmä jaseňov a javorov. Stromčeky sú vďaka tomu odolnejšie
a lepšie prispôsobené okoliu, čo má význam aj z ekonomického hľadiska. V ďalšej výsadbe bude mesto Žilina pokračovať na jar 2025.

Do výsadby sa však môže zapojiť aj verejnosť. V sobotu 26. októbra sa uskutoční akcia, počas ktorej si budú záujemcovia môcť zasadiť stromček. Ten im poskytnú pracovníci mesta zadarmo, odporúča sa priniesť si jedine vlastné náradie ako motyku či rýľ. Stromčeky sa budú vysádzať v spolupráci s odborným lesným hospodárom.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj