FOTO: Na Liptove sprístupnili pamätník zastreleného partizána. Lesy zaplnili muži v uniformách


Pri Podsuchej odhalili pamätník zosnulého partizána

FOTO: Na Liptove sprístupnili pamätník zastreleného partizána. Lesy zaplnili muži v uniformách
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Ružomberok

Lesy na Liptove sa v sobotu 19. októbra zaplnili vojakmi v historických uniformách. Mesto Ružomberok spoločne s miestnym zväzom protifašistických bojovníkov slávnostne odhalilo pamätník partizána Dimitrija Venerovského.

Ide o drevený kríž osadený pri Podsuchej, presne na mieste, kde Venerovského 27. októbra 1944 zastrelili. Pamätné miesto bolo sprístupnené pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania, prišiel sa naň pozrieť aj 86-ročný syn zosnulého partizána Peter.

„Dimitrij Venerovský padol v boji a obetoval svoj život za dve vlasti. Prvú nosil hlboko v sebe ako večnú spomienku, ako rodisko a krajinu svojej mladosti, druhú vlasť ako krajinu, ktorá ho prijala za svojho a otvorila mu novú cestu životom. Práve príbeh Dimitrija Venerovského je jedným z tisícov individuálnych osudov všetkých, ktorí bojovali proti tyranii fašizmu. Každý z týchto známych či neznámych bojovníkov si zaslúži náš obdiv a úctu,” povedal primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.  

Po jeho príhovore nasledoval odborný výklad historických udalostí od Karola Dzuriaka, historika a kurátora Liptovského múzea. O rekonštrukciu bojov z roku 1944 sa postaral Klub vojenskej histórie Ostrô, nechýbali ani ukážky výzbroje. Tieto udalosti boli súčasťou podujatia Bicyklom po stopách SNP, Cyklokrytničku preto v sobotu strážila historická hliadka partizánov na bicykloch.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj