Kométa nad Lietavským hradom vyráža pozorovateľom dych. Viditeľná bude ešte pár dní


Dychberúci záber kométy nad Lietavským hradom

Foto: Kométa nad Lietavským hradom vyráža pozorovateľom dych. Viditeľná bude ešte pár dní Foto: Marek Súľovský

Oči mnohých (nielen) Slovákov sa počas októbra upierajú k nočnej oblohe. Okrem polárnej žiary spôsobenej slnečnými búrkami je možné na nebi sledovať aj kométu   C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS pomenovanú podľa jej objaviteľov.

Niektorí ľudia pozorujú jedinečné vesmírne divadlo len vlastným zrakom a ukladajú si ho do spomienok, iní sa ho snažia zachytiť mobilnými telefónmi či kamerami. Na lov žiarivej kométy sa vydal aj talentovaný fotograf Marek Súľovský.

Vďaka trpezlivosti a kvalitnej technike sa mu podaril nádherný záber „padajúcej hviezdy“ nad Lietavským hradom. Historická stavba, ktorá leží len 10 kilometrov od Žiliny a patrí medzi najrozľahlejšie a najkrajšie zrúcaniny v strednej Európe, bola perfektným pozadím pre úchvatnú fotografiu.

Chystáte sa kométu Tsuchinshan-ATLAS hľadať aj vy? Jej pozorovanie by malo byť možné do konca mesiaca, hoci svoju maximálnu jasnosť už dosiahla. Pokiaľ ju chcete vidieť čo najlepšie, vydajte sa po západe slnka na západ, čo najďalej od svetelného smogu. Dychberúci pohľad vám však môže prekaziť nepriaznivé počasie, pokiaľ nebo zahalia oblaky.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj