Najlepšie na Slovensku sa žije v Gbeľanoch. Medzi TOP 10 je väčšina obcí zo Žilinského kraja!


V Gbeľanoch sa žije najlepšie na Slovensku, ako dopadla Žilina?

Foto: Najlepšie na Slovensku sa žije v Gbeľanoch. Medzi TOP 10 je väčšina obcí zo Žilinského kraja!

Žije sa vám v Žilinskom kraji dobre? Podľa novej funkcie v aplikácii Najvyššieho kontrolného úradu je najvyššia kvalita života práve v obciach okolo Žiliny. V rebríčku top desiatich sa umiestnilo až šesť samospráv z nášho kraja, najlepšie hodnotenie pritom dosiahli Gbeľany.

Pri zostavovaní rebríčka sa prihliadalo na kvalitu a dostupnosť zdravotnej i sociálnej starostlivosti, ekonomickú aktivitu, životné prostredie, vzdelávanie, bezpečnosť, kultúru, demografiu či záujem o veci verejné. Dôležitými faktormi boli napríklad miera nezamestnanosti, účasť v komunálnych voľbách, počet kultúrnych zariadení, ale aj vzdialenosť od najbližšej skládky či stupeň ohrozenia extrémnym počasím.

„Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3-tisíc bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ priblížila hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu Daniela Bolech Dobáková.

Vzhľadom na spojenie všetkých ukazovateľov získala najvyššie hodnotenie obec Gbeľany (2 494 bodov), a to aj vďaka tomu, že v nej rastie počet obyvateľov a je blízko k školským aj zdravotníckym zariadeniam. Na druhom mieste sa umiestnili blízke Hôrky a na treťom Nižná Jedľová z okresu Svidník.


Medzi desať obcí s najvyššou kvalitou života na Slovensku sa dostali tiež Teplička nad Váhom na štvrtej, Liptovská Štiavnička na šiestej, Štiavnička na siedmej a Brezovica na desiatej priečke. Zahanbiť sa nenechalo ani mesto Žilina, ktoré sa umiestnilo ako 97. zo všetkých 2 924 samospráv. Jediným krajským mestom, ktoré ju predbehlo, je Trenčín na 57. mieste.

Nová funkcia „môže občanom pomôcť robiť informované rozhodnutia o tom, kde je najlepšie žiť pri zohľadnení rôznych faktorov, pričom ľudí zároveň povzbudzuje k väčšiemu záujmu o dianie v ich komunite,“ dodala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu.

Pokiaľ vás zaujíma, ako dopadla v hodnotení vaša obec, pozrite si interaktívnu mapu na TOMTO ODKAZE. Aplikácia poskytuje tiež informácie o príjmoch a výdavkoch samospráv či čerpaní eurofondov, ako aj o hlavných kontrolóroch a zistených nedostatkoch.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj