Psychiatria v Martine rozšíri svoju kapacitu. Po rekonštrukcii vznikne aj seklúzna izba bez mreží


Spravodajstvo Martin

Foto: Psychiatria v Martine rozšíri svoju kapacitu. Po rekonštrukcii vznikne aj seklúzna izba bez mreží Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Univerzitná nemocnica Martin začala s rekonštrukciou pavilónu Psychiatrickej kliniky, ktorý patrí medzi najstaršie v nemocnici. Trvať by mala do leta budúceho roka. V súčasnosti je preto celý areál z bezpečnostných dôvodov oplotený a začali sa búracie práce v interiéri kliniky. Rekonštrukcia hlavnej budovy sa dotkne všetkých podlaží, vrátane strechy, ktorá bude asanovaná, pričom sa zrealizuje nadstavba ďalšieho podlažia s plochou strechou.

Na 1. nadzemnom podlaží sa zvýši lôžková kapacita pedopsychiatrického oddelenia na 20 lôžok pre deti a adolescentov. Bude vytvorená tzv. seklúzna izba a 2 a 3-lôžkové izby so samostatnými sociálnymi zariadeniami. „Priestory budú bez mreží, ale s bezpečnostnými uzamykateľnými oknami s nerozbitnými sklami a s elektronickým zabezpečením s možnosťou vzdialeného dohľadu,“ uvádza nemocnica. 



Na 2. nadzemnom podlaží vzniknú administratívne priestory, ambulancie, vyšetrovne a seminárna miestnosť pre študentov martinskej lekárskej fakulty. Na 3. nadzemnom podlaží sa po asanácii strechy a krovu zrealizuje nadstavba s plochou strechou. Poschodie je navrhnuté ako lôžkové oddelenie pre dospelých. Rozdelené bude na mužské a ženské s celkovou kapacitou 32 lôžok.

Všetky izby sú navrhnuté ako 2-lôžkové s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Na východnej strane psychiatrického pavilónu sa pristaví plynulý prechod do novej prístavby, kde vznikne psychiatrický stacionár. Pri prestavbe sa myslelo aj na úsporu energií. „Na streche budú umiestnené fotovoltické panely, ktoré zabezpečia elektrickú energiu pre psychiatrický pavilón a prebytočnú energiu budeme akumulovať pomocou batériového systému,“ doplnila nemocnica.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj