Do 15 minút kamkoľvek. Zicher redefinuje spôsob mestského bývania


Reality

Foto: Do 15 minút kamkoľvek. Zicher redefinuje spôsob mestského bývania

V Martine vzniká pôsobivý developerský projekt, ktorý prináša do regiónu Turca inovatívnu koncepciu metropolitnej architektúry a mestského bývania.

Projekt je ohľaduplný k urbanistickému rozvoju a zároveň evolučný voči nárokom kupujúcich a ich životnému štýlu. O jeho filozofii nám porozprával jeden z jeho tvorcov, Peter Kaduch.

Peter Kaduch: Naším zámerom je priniesť do Martina prvky metropolitnej architektúry, ktorá je typická pre veľké mestá. Zároveň cítime potrebu vytvoriť priestor, ktorý bude odrazom skutočných nárokov produktívnych a rozhľadených ľudí. Cieľom projektu je skĺbiť komfort mestského bývania s príjemným prostredím regiónu Turca.


Čím ste sa pri tvorbe projektu inšpirovali?
 

Peter Kaduch: Reálnym životom. Naše prístupy sú založené na skúsenostiach a spätnej väzbe z našich predchádzajúcich developerských projektov Javorka a Pinia.

Mohli by ste prezradiť viac?

Peter Kaduch: V Martine vedia ľudia doceniť kvalitu. Požadujú však reálne výsledky. Len virtuálnym marketingom ich nepresvedčíte. To platí nielen pre lokálnych obyvateľov, ale aj pre ľudí žijúcich v zahraničí alebo pracujúcich pre zahraničie, ktorí hľadajú bývanie v Martine. Taký je aj profil našich klientov z predchádzajúcich projektov Pinia a Javorka. Často sa nás pýtali, prečo nestaviame v centre mesta. Keď sa naskytla investičná príležitosť v širšom centre Martina, rozhodli sme sa pripraviť projekt na istotu. Vznikol Zicher.


Je Zicher niečím odlišným od Pinie a Javorky?
 

Peter Kaduch: U nás má každý projekt svoj vlastný príbeh. Zicher má byť odpoveďou na potreby moderného mestského bývania. Na prvý pohľad zaujme architektúra inšpirovaná švajčiarskym minimalizmom a klasickým racionalizmom. Zároveň sme čerpali z tradícií slovenskej modernej architektúry 20. storočia, ktorá je medzinárodne uznávaná. Okolitá zástavba Zicheru pochádza práve z tohto obdobia, takže rešpektujeme historický kontext, ale zároveň sa pozeráme na územie metropolitnou perspektívou budúcnosti. S ňou úzko súvisí aj takzvaný koncept 15-minútového mesta.

Čo presne znamená koncept 15-minútového mesta?

Peter Kaduch: Je to princíp mobility, kde je presun autom považovaný za časovo aj ekonomicky neefektívny spôsob dopravy. Táto filozofia predpokladá, že všetky základné potreby a služby, ako sú obchody, školy, parky, zdravotnícke zariadenia či pracovné príležitosti, sú dostupné do 15 minút chôdze alebo jazdy na bicykli. Nie je to náš rozmar, touto perspektívou pristupujú k mestskému urbanizmu vo svete a projekt Zicher túto filozofiu plne rešpektuje.


Je aj ponuka bytov v Zicheri odlišná?

Peter Kaduch: Zicher má byť nielen istotou trvalej hodnoty, ale aj garanciou správneho výberu dispozície. Zvolili sme preto prístup, ktorý presahuje konvenčné vnímanie výberu bytu len z jedného pôdorysu. Každý byt sme vyhotovili v rôznych dispozičných variantoch, ktoré sú prispôsobené rôznym typom používateľov.

Kde si tieto návrhy bytov môžu záujemcovia prezrieť?

Peter Kaduch: Inkognito a pohodlne na oficiálnom webe bytyzicher.sk. Projekt síce ponúka 49 bytov, ale celkovo má 354 dispozičných variantov. Cez rozšírené funkcie filtra si môžu detailne navoliť parametre pre kuchyňu, obývačku, izby aj kúpeľňu.

Pôsobí to prepracovane. Je na takýto prístup vhodná doba?

Peter Kaduch: Na zvyšovanie kvality je vždy vhodná doba. V každom projekte venujeme pozornosť klientom. Viete, web je len virtuálna ochutnávka našej filozofie. Preferujeme však osobný kontakt so záujemcami, lebo len tak sa dozvieme o skutočných nárokoch reálnych ľudí. Aj samotný showroom máme v jednom z dokončených bytov, aby ľudia videli výsledky našej práce a mohli priamo posúdiť, či reálne dosahujeme súlad prezentácie a realizácie.


Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí hľadajú nové bývanie?

Peter Kaduch: Pozerať sa na investície perspektívou budúcnosti. Vnímať nielen súčasné potreby, ale aj ich možný vývoj v priestore a čase. To platí aj pre lokalitu a jej potenciál do budúcnosti. V našej developerskej skupine IPROM sa riadime filozofiou „Tvoríme hodnoty s perspektívou“ a tento pragmatický pohľad sa výrazne podieľa na úspechu našich projektov.



Zdroj: Inzercia/PR článok

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj