Žilina má v registri netransparentné zmluvy za 126 miliónov eur. Mesto hovorí o chybe softvéru


Žilina má v registri netransparentné zmluvy, označila to za chybu softvéru

Foto: Žilina má v registri netransparentné zmluvy za 126 miliónov eur. Mesto hovorí o chybe softvéru Foto: Transparency International Slovensko a mesto Žilina

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa snaží o znižovanie korupcie, v utorok 22. októbra upozornila na znepokojivé zistenia súvisiace so zmluvami mesta Žilina. Podľa informácií v Centrálnom registri zmlúv ich uzatvoril „nikto s nikým“.

„V praxi to znamená, že kým na takéto zmluvy nenarazíte náhodou, podľa objednávateľa ani dodávateľa ich nenájdete, keďže pri nich figuruje len ,neuvedené’. Iba v tomto roku sa v registri takýchto zmlúv s nenulovou hodnotou nachádza takmer dvetisíc spolu za 131 miliónov eur,“ vysvetľuje organizácia.

Zverejňovanie dokumentov v Centrálnom registri zmlúv je povinnosťou každej samosprávy. Po správnosti by pri každej mal byť uvedený dodávateľ aj objednávateľ, žilinská radnica však tieto informácie neuviedla pri zmluvách za 126 miliónov eur.

„Spomedzi 234 tohtoročných ,neuvedených’ zmlúv v hodnote nad desaťtisíc eur tvoria tie žilinské až 93 %. Ide pritom aj o veľké zmluvy týkajúce sa nakladania s odpadmi, mestských úverov, opráv ciest či revitalizácie verejných priestorov,“ priblížila Transparency International Slovensko.


Občania v registri podľa zmluvných strán nenájdu napríklad poskytnutia financií na cykloprístrešky, rekonštrukciu zastávok MHD, záhradnícke práce, kryty na odpadkové koše, ale ani na mzdy či prevádzkovanie škôl a školských zariadení. Valná väčšina z týchto nejasných zmlúv bola do registra nahraná hromadne 1. augusta 2024.

Záznamy o dodávateľovi a objednávateľovi chýbali aj na niekoľkých zmluvách miest ako Ružomberok, Martin, Trnava, Nitra či Komárno, ani zďaleka však nie v takom objeme, ako pri meste Žilina. Podľa podpory Centrálneho registra zmlúv pochybili osoby, ktoré zmluvy za samosprávy zverejňovali.

„Podnet sme preverovali cez naše právne oddelenie, kde prisľúbili nielen rýchlu nápravu, ale aj preskúmanie dôvodov, prečo k týmto prípadom došlo,“ odpovedala na otázky mimovládnej organizácie žilinská hovorkyňa Zuzana Ondrášová. Dodatočne mala chýbajúce údaje označiť za softvérovú chybu, ktorá nebola úmyselná.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj