Modernizácia železničnej trate pri Žiline bude hotová budúci rok. Čo spôsobilo zdržanie?


Dokončenie železničnej trate pri Žiline sa posunulo. Čo spôsobilo zdržanie?

Foto: Modernizácia železničnej trate pri Žiline bude hotová budúci rok. Čo spôsobilo zdržanie?

V Žiline môžeme už roky sledovať prebiehajúcu modernizáciu železničnej trate. Postupne prebieha prestavba trakčného vedenia, vyrastajú nové nástupištia, rekonštruuje sa existujúci podchod a budujú sa nové cestné nadjazdy či podjazdy. Vyvolanou investíciou je dokonca aj modernizácia autobusovej stanice v Žiline

Projekt za 330 miliónov eur má skvalitniť vlakovú dopravu - zvýši sa vybavenosť existujúcej železničnej infraštruktúry, sprístupnia sa moderné prvky a vlaky tak budú môcť jazdiť rýchlejšie. Celý projekt mal byť pôvodne dokončený už koncom tohto roka, termín sa však posúva minimálne o jeden rok, informuje portál Aktuality.sk.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) uviedli dôvody, pre ktoré sa tak stalo. Prvé zdržanie nastalo pri uzávere podjazdu Kysucká, kde bolo jednou z podmienok právoplatného stavebného povolenia vybudovanie cestného nadjazdu na Ulici 1. mája. Keďže ho nemali, bolo potrebné upraviť postup výstavby.


„Ďalším aspektom bola koordinácia prác v rámci výstavby autobusovej stanice. Tiež bola zaznamenaná celá rada problémov v rámci tejto časti diela, predovšetkým pri odhaľovaní zlého technického stavu inžinierskych sietí a identifikácii množstva nepredpokladaných okolností vyžadujúcich osobitné projekčné riešenia,“ vymenúva pre Aktuality.sk hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Vplyv na stavbu mala podľa nej aj vojna na Ukrajine, pričom malo ísť najmä o nedostupnosť jednotlivých stavebných materiálov a komponentov.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj