FOTO: V Čičmanoch chcú vybudovať dve vyhliadkové móla. Pozorovať z nich budeme unikátnu mokraď


V Čičmanoch chcú vybudovať dve vyhliadkové móla na pozorovanie mokrade

FOTO: V Čičmanoch chcú vybudovať dve vyhliadkové móla. Pozorovať z nich budeme unikátnu mokraď
Galéria: 5 fotiek
Foto: OOCR Rajecká dolina

Čičmianska mokraď má obrovský význam pre ekosystém celej Rajeckej doliny. Unikátny biotop sa nachádza v maľovanej obci Čičmany a je domovom pre mnoho druhov rastlín a živočíchov. Dobrovoľníci jej chcú postupne prinavrátiť vytláčajúci sa život. Nad mokraďou plánujú postaviť dve výhliadkové móla pre návštevníkov a vytvoriť štyri malé jazierka.

V tomto roku sa dobrovoľníkom podarilo túto unikátnu mokraď vyčistiť od množstva trávy. Teraz sa k nim pridala aj Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rajecká dolina s projektom, ktorý realizuje pod dohľadom Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Pomôcť však môžete aj vy tým, že prispejete do zbierky, ktorá prebieha od septembra na platforme donio.sk.

„V rámci snahy o podporu ekoturizmu a ochranu prírody predkladáme návrh projekt výstavby dvoch drevených mól v mokradi v Čičmanoch. Tieto móla, s celkovou dĺžkou približne 25 metrov, budú slúžiť ako vyhliadkové platformy pre návštevníkov, umožňujúc im bezprostredný kontakt s unikátnym prírodným prostredím, ktoré mokraď ponúka,“ vysvetľuje OOCR Rajecká dolina. 



Územie mokrade zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii vodného režimu a poskytuje prirodzené útočisko pre rôzne druhy vtákov, obojživelníkov, hmyzu a mokradných rastlín. Zachovanie a sprístupnenie tejto oblasti má preto nielen ekologický, ale aj edukatívny význam. 

Peniaze zo zbierky budú použité nielen na vybudovanie výhliadkových mól, ale aj zostavenie a osadenie info tabule o čičmianskej mokradi a vytvorenie častí na sedenie. „Celkové náklady na vybudovanie tejto unikátnej mokrade sú takmer 31-tisíc eur. My máme z grantov finančne pokrytú menej ako polovicu,“ uvádzajú dobrovoľníci. 

Projekt má za cieľ tiež zvýšiť atraktivitu Čičman pre turistov a milovníkov prírody, čím podporí miestny cestovný ruch a zároveň prispie k ochrane a udržateľnému využívaniu prírodných zdrojov. „Veríme, že nové móla poskytnú návštevníkom nezabudnuteľné zážitky a hlbšie porozumenie dôležitosti ochrany našich prírodných pokladov,“ dodávajú dobrovoľníci. 





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj