Zmena času ovplyvní žilinskú MHD, autobusy aj vlaky. Na ktoré spoje si počkáte dlhšie?


Aký dopad bude mať zmena času na žilinské autobusy a vlaky?

Foto: Zmena času ovplyvní žilinskú MHD, autobusy aj vlaky. Na ktoré spoje si počkáte dlhšie? Foto: Ilustračné foto

Počas nadchádzajúceho víkendu si môžete pospať o niečo dlhšie. S prichádzajúcou zimou sa mení letný čas na stredoeurópsky, nezabudnite si preto prestaviť hodinky. V nedeľu 3. novembra o 3:00 hod. ráno si treba posunúť ručičky na analógových ukazovateľoch času na 2:00 hod.

Zmena, tak ako zakaždým, ovplyvní aj hromadnú dopravu. Plánujete počas noci cestovať vlakom, medzimestským autobusom či spojom, ktorý premáva po jednotlivých častiach mesta? Ubezpečte sa, že poznáte čas jeho odchodu.

Vlaky ostanú hodinu stáť v staniciach

Obyvateľov Žilinského kraja sa dotkne dočasné odstavenie troch vlakových spojov. Železničná spoločnosť Slovensko informovala, že nočné rýchliky a medzinárodný vlak ostanú hodinu stáť v staniciach na Liptove a Kysuciach.

„Tri diaľkové spoje ZSSK budú stáť vo vybraných staniciach, aby zosúladili svoju jazdu so stredoeurópskym časom a v jazde budú pokračovať po hodine, teda už podľa stredoeurópskeho času,“ vysvetlila železničná spoločnosť.

Rýchlik R 614 Zemplín, ktorý o 21:20 hod. odchádza z Humenného do Bratislavy, kam má doraziť o 5:33 hod., bude od 2:05 hod. letného času do 2:07 hod. stredoeurópskeho času stáť v Ružomberku. Na stanici v Liptovskej Teplej zas o 2:06 hod. letného času zastaví rýchlik R 615 Zemplín vyrážajúci z Bratislavy o 22:27 hod. Ostane tam presne hodinu, do cieľovej stanice v Humennom má následne prísť o 7:00 hod. nového času.

Zmena ovplyvní aj medzinárodný vlak EN 442 Slovakia s pravidelným odchodom z Humenného o 19:00 hod. a príchodom do Prahy o 7:48 hod. Spoj bude od 2:12 hod. letného času do 2:13 hod. stredoeurópskeho času čakať na stanici v Čadci.


„Na tratiach susedných železníc budú podobne ovplyvnené jazdy nočných vlakov. Vlaky, ktoré vchádzajú na Slovensko po 3:00 hod., pôjdu už podľa stredoeurópskeho času,“ doplnila Železničná spoločnosť Slovensko.

Žilinčanov odvezie po meste spoj navyše

Októbrový posun hodiniek, ku ktorému u nás dochádza od roku 1979, sa dotkne aj obyvateľov a návštevníkov Žiliny. Ľudia, ktorí chcú počas noci zo soboty na nedeľu využiť mestskú hromadnú dopravu, sa nemusia obávať dlhšieho čakania. Dopravný podnik mesta Žiliny prisľúbil, že vypraví o spoj navyše.

„Dňa 27. októbra 2024 (nedeľa) bude spoj nočnej linky číslo 50 s časom odchodu o 2:02 hod. zo zastávky Stodolova (Hájik) vykonaný dvakrát - podľa letného aj zimného času,“ uviedol žilinský dopravný podnik.

Medzimestské autobusy budú vyrážať neskôr

V rámci Žiliny síce na spoj dlhšie čakať nebudete, to však nemusí byť pravda, pokiaľ cestujete do blízkych obcí či miest. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava Žilina oznámila, že niektoré medzimestské autobusy vyrazia na cestu s hodinovým oneskorením.

 „Autobusové spoje vychádzajúce pred treťou hodinou letného času dňa 27. októbra 2024, ktorých cestovný čas presahuje túto hodinu, odídu z východiskovej zastávky o jednu hodinu neskôr,“ priblížila Slovenská autobusová doprava Žilina.

Je pravdepodobné, že zmena času ovplyvní aj iných dopravcov. Skontrolujte si preto pred cestou, či nebudete na svoj spoj čakať dlhšie.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj