Neničte svoj občiansky preukaz, ak vám príde nový bez fotky! Dostali ste ho kvôli čipu


Rezort vnútra posiela občianske preukazy bez fotky, neničte tie staršie!

Foto: Neničte svoj občiansky preukaz, ak vám príde nový bez fotky! Dostali ste ho kvôli čipu Foto: Ministerstvo vnútra SR

Do konca roka 2024 má každý občan Slovenskej republiky, ktorý v nej má trvalý pobyt, vlastniť občiansky preukaz s elektronickým čipom. Tie aktuálne nemajú deti do 15 rokov, ale ani osoby staršie ako 65 rokov, ktoré sa preukazujú dokladmi bez čipov.

Dôvodom potreby moderného občianskeho preukazu je projekt elektronického zdravotníctva eZdravie (predtým známy ako eHealth). Po 31. decembri 2024 to bude jediný autentifikátor, ktorý občanom umožní prístup k ich elektronickým zdravotným záznamom.

O nové doklady netreba žiadať, rezort vnútra ich zasiela automaticky na adresu vášho trvalého pobytu. Takýto občiansky preukaz však neslúži na preukázanie totožnosti ani na cestovanie - nie je na ňom fotografia držiteľa, jeho podpis ani údaje o bydlisku a mieste vydania.

Polícia Žilinského kraja upozorňuje obyvateľov, aby si tieto dva doklady nezamieňali a v žiadnom prípade sa nezbavovali platného občianskeho preukazu s fotografiou a ostatnými potrebnými informáciami.

„Zaznamenali sme prípady, kedy si občania po doručení nového občianskeho preukazu bez podoby tváre – fotografie zničili svoj starý platný občiansky preukaz s fotografiou,“ uviedla žilinská polícia.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj