Sršeň ázijský sa môže rozšíriť aj na sever Slovenska. Ako ho rozoznať a čo robiť, ak ho spozorujete?


Sršeň ázijský sa môže rozšíriť aj na sever Slovenska. Ako ho rozoznáte?

Foto: Sršeň ázijský sa môže rozšíriť aj na sever Slovenska. Ako ho rozoznať a čo robiť, ak ho spozorujete? Foto: Ilustračné/pixabay.com

V úvode októbra tohto roka odborníci potvrdili prítomnosť sršňa ázijského (Vespa velutina) už aj v našej krajine.  „Výskyt tohto druhu bol zaznamenaný na južnom Slovensku, no predpokladá sa jeho postupné rozšírenie aj do severnejších oblastí,“ upozorňuje správa Národného parku Veľká Fatra.

Ako vyzerá sršeň ázijský?

Niektorých môže prekvapiť, že sršeň ázijský je menší ako náš bežný sršeň. Kráľovné dorastajú do 3 cm, ostatné jedince sú ešte menšie. Rozpoznať ho môžete podľa tmavého zafarbenia – hlava a hruď sú prevažne čierne, zatiaľ čo bruško má výrazný žltooranžový pás v prednej časti a široký oranžový pás v zadnej časti. Typickým znakom sú tiež svetlo žlté  posledné články inak čiernych nôh.

Vpravo sršeň ázijský. Zdroj: npvelkafatra.sk

Prečo predstavuje problém?

Sršeň ázijský loví včely medonosné a iný užitočný hmyz, čo môže mať vážne následky pre ekosystém. Zároveň môže spôsobovať škody na úrode ovocných stromov a vo viniciach. Hrozbu predstavuje aj pre ľudí alergických na bodavý hmyz, pretože jeho bodnutie môže vyvolať silnú reakciu.

Čo robiť, ak ho spozorujete?

Uvedený druh sršňa ázijského doposiaľ nebol v kompetenčnom území Správy Národného parku Veľká Fatra zaznamenaný. Ak ho však spozorujete, informáciu čím skôr nahláste odborníkom cez:

Odborníci následne jeho výskyt overia. „Ďakujeme, že si všímate svoje okolie,“ uvádza na záver správa národného parku.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj