Žilinská nemocnica oslávila 110 rokov! V dokumentárnom filme vpúšťa divákov do svojho zákulisia (FOTO)


Žilinská nemocnica pri príležitosti 110. výročia odhaľuje svoje zákulisie

Foto: Žilinská nemocnica oslávila 110 rokov! V dokumentárnom filme vpúšťa divákov do svojho zákulisia (FOTO)
Galéria: 19 fotiek
Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina oslávila významný míľnik – 110 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti sa konal slávnostný večer, ktorého súčasťou bol krst publikácie a premietanie dokumentárneho filmu. Obe diela mapujú históriu a súčasnosť žilinskej nemocnice. Jedinečný večer obohatil aj folklórny súbor Stavbár zo Žilinskej univerzity v Žiliny a známy spevák Tomáš Bezdeda.

História žilinskej nemocnice siaha až do 15. storočia, no jej novodobé dejiny sa začali písať až v roku 1913, keď rakúsko-uhorská vláda odsúhlasila výstavbu očnej nemocnice. Prvých pacientov prijala už o rok neskôr. Tento rok je to teda presne 110 rokov, čo vznikla novodobá žilinská nemocnica. Dnes v nej pracuje viac ako 2200 zdravotníckych a nezdravotníckych zamestnancov, ktorí pokračujú v písaní ďalších kapitol jej histórie.

Nemocnica v Žiline si počas svojej existencie prešla krásnymi i náročnými obdobiami, avšak práve ľudia, ktorí sú jej súčasťou, ma utvrdzujú v tom, že táto inštitúcia má srdce na správnom mieste. Rád by som sa úprimne poďakoval každému, kto počas 110 rokov pomáhal budovať žilinskú nemocnicu. Želám jej, aby ďalej rástla, prosperovala a poskytovala zdravotnú starostlivosť na špičkovej úrovni,“ uviedol súčasný riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian.


„Pripomenutie si 110 rokov je pre nás príležitosťou nielen na oslavu, ale aj na spomienku na tých, ktorí nám pomohli dosiahnuť tento míľnik a na vyslovenie vďaky ľuďom, ktorí sa denne starajú o prevádzku žilinskej nemocnice. Toto výročie je zároveň motiváciou a výzvou, aby sme pokračovali v našej práci a prinášali pacientom kvalitné služby v každej jednej odbornosti,“ dopĺňa slová riaditeľa ekonomicko-technický námestník FNsP Žilina Pavol Záň.

Oslava stodesaťročnice priniesla aj dve unikátne diela. Dokumentárny film Nemocnica Žilina umožňuje divákom nahliadnuť do každodenného života nemocnice, vrátane zákulisia operačných sál, a odhaľuje príbehy výnimočných ľudí, ktorí sa zaslúžili o jej rozvoj. Film bude premietaný aj pre verejnosť, a to 25. novembra na Stanici Žilina-Záriečie.

Druhým dielom je publikácia Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina – história a súčasnosť, ktorú napísali historik Peter Štanský a primár oddelenia chirurgie Juraj Váňa. Dielo ponúka fascinujúci pohľad na vývoj nemocnice, príbehy významných predstaviteľov a prácu jednotlivých oddelení. Krstným otcom knihy sa stal Igor Štúr, dlhoročný odborník a lekár infektologickej ambulancie v žilinskej nemocnici.





Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj