Zomrela Dagmar Dvorská. Posledna rasovo prenasledovaná osobnosť z Čadce, ktorá prežila v Osvienčime


Zomrela Dagmar Dvorská. Posledna rasovo prenasledovaná osobnosť z Čadce

Foto: Zomrela Dagmar Dvorská. Posledna rasovo prenasledovaná osobnosť z Čadce, ktorá prežila v Osvienčime

Vo veku 93 rokov zomrela pani Dagmar Dvorská, ktorá bola poslednou žijúcou rasovo prenasledovanou osobnosťou v Čadci. Už ako 13-ročná prežila neľudskú deportáciu do vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau v Osvienčime i pochod smrti do tábora Bergen – Belsen a Mauthausen. Oslobodenie ju zastihlo až 8. mája 1945 v Mauthausene. Navždy nás opustila v nedeľu 27. októbra.

Počas celého svojho ďalšieho života neúnavne a aktívne pôsobila ako odbojárka, neskôr aj ako členka Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) pracovala na mnohých pozíciách. Bola tajomníčkou Okresnej organizácie SZPB aj predsedníčkou základnej organizácie v Čadci. Taktiež bola členkou Oblastného výboru SZPB v Žiline. 

Niekoľko desaťročí sa neúnavne snažila o udržiavanie a rozvíjanie tradícií boja za národné oslobodenie v Čadci i na Kysuciach. Podieľala sa na zachovaní organizácie SZPB v Čadci a taktiež na šírení myšlienok humanizmu a boja za národnú slobodu medzi deťmi a mládežou. Na svojom poste sa venovala aj starostlivosti a pomoci bývalým odbojárom a ich rodinám. 

Ešte v septembri ju navštívili zástupcovia mesta Čadca spoločne s Jurajom Drotárom - predsedom Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline, aby jej pri príležitosti 80. výročia SNP odovzdali pamätný list a najvyššie vyznamenanie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. 


Posledná rozlúčka s touto výnimočnou ženou bude v stredu 30. októbra o 12:00 hod. v dome smútku v Čadci u Krkošky. 






Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj