Dráma v žilinskej nemocnici. Opitá pacientka napadla sestru, udrela ju do tváre a odišla


Opitá pacientka napadla sestru v žilinskej nemocnici. Udrela ju do tváre

Foto: Dráma v žilinskej nemocnici. Opitá pacientka napadla sestru, udrela ju do tváre a odišla Foto: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica eviduje od začiatku roka desiatky incidentov, pri ktorých boli zamestnanci vystavení nebezpečenstvu. Počas uplynulého víkendu sa v nemocnici odohrali dve nepríjemné udalosti, z ktorých jedna skončila fyzickým napadnutím. Prvý incident sa stal v sobotu večer na urgentnom príjme, kam bol privezený pacient pod vplyvom alkoholu.

Pacient odmietal vyšetrenia a bol agresívny. Slúžiacim pracovníkom sa zároveň slovne vyhrážal. Na urgentný príjem sme preto vyslali troch pracovníkov vlastnej ochrany, ktorí situáciu dostali pod kontrolu,“ vysvetlil pracovník Vlastnej ochrany FNsP Žilina Martin Leško.

Druhý incident sa stal v nedeľu v skorých ranných hodinách na oddelení úrazovej chirurgie. Hospitalizovaná pacientka, privezená z urgentného príjmu taktiež pod vplyvom alkoholu, fyzicky napadla službukonajúcu sestru z oddelenia úrazovej chirurgie.

„Pacientka odmietala hospitalizáciu, bránila sa vyšetreniam, bola agresívna, slovne provokovala a obťažovala personál, pričom si chcela na telefón nakrúcať priestory oddelenia. Po tom, čo ju jedna zo sestier upozornila, že záznamy robiť nemôže a chcela jej zakryť objektív telefónu, ju pacientka udrela do tváre a zhodila jej okuliare, z ktorých vypadlo sklo,“ opísala incident vedúca sestra oddelenia úrazovej chirurgie Silvia Haščíková.

Sestra utrpela po útoku tržnú ranu nad obočím, ďalej poranenie nosa a ľavého oka a momentálne je práceneschopná. Pacientka následne svojvoľne opustila zdravotnícke zariadenie. Žilinská nemocnica v tejto súvislosti vydala stanovisko, v ktorom odsudzuje akékoľvek prejavy agresivity voči personálu.



Pripravení posilniť opatrenia

Od začiatku roka evidujú 85 vážnych zásahov nemocničných sbs-károv, v rámci oddelení, areálu či parkoviska ich bolo 185. Pacienti, ktorí ohrozujú personál, sú najčastejšie na oddeleniach poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť, pričom v drvivej väčšine ide o pacientov pod vplyvom alkoholu a iných látok. Útokom sú najčastejšie vystavované sestry a sanitári.

„Vnímame, že toto nie sú ojedinelé prípady a s podobnými situáciami sa stretávajú aj ďalšie zdravotnícke zariadenia. Takéto neprípustné správanie nemôžeme a nebudeme akceptovať, pretože našou prioritou je poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti a bezpečnosť našich zamestnancov,“ dodal riaditeľ FNsP Žilina Juraj Kacian s prosbou o rešpekt, ohľaduplnosť a toleranciu.

Doplnil, že urobia všetko preto, aby bol personál nemocnice i ďalší pacienti v bezpečí, pričom sú v prípade potreby pripravení posilniť opatrenia. Nemocnica tiež pripomína, že zdravotníckym pracovníkom pri výkone zdravotníckeho povolania smerujúceho k záchrane života alebo ochrane zdravia je priznaný status chránenej osoby. 

Znamená to, že zdravotníckym pracovníkom je ako chráneným osobám poskytovaná vyššia právna ochrana. V prípade, že pacient spácha trestný čin na pracovníkovi počas výkonu jeho zdravotníckeho povolania, táto skutočnosť automaticky podmieňuje použitie vyššej trestnej sadzby pri ukladaní trestu odňatia slobody. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Žilinský kraj