Neodmysliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov roka je štedrá večera, na ktorú sa mnohí tešia ešte viac ako na symbolické rozbaľovanie darčekov. Stoly nielen slovenských domácností sú totiž počas Vianoc zaplnené hojnejšie ako obvykle. Naprieč regiónmi sa však niektoré zvyklosti a tradície rôznia. Čo teda nesmie chýbať na štedrovečernom stole?
Štedrá večera na Slovensku sa zvyčajne začína spoločnou modlitbou, prípadne robením medových krížikov na čelá rodinných príslušníkov. Kedysi sa zvykli prekrajovať a jesť jabĺčka. Podľa toho, akú podobu malo vo vnútri prekrojené jabĺčko, sa predpovedalo, či bude mať rodina v nasledujúcom roku šťastie. V niektorých domácnostiach sa tieto zvyky ujali aj v súčasnosti.
Oveľa rozšírenejšie je však podávanie tradičných vianočných oblátok s medom. A na východe je zas už od nepamäti zaužívané jedenie makových pupákov. Možno ich u vás doma poznáte aj ako pupáčiky, opekance alebo bobaľky. Preliate maslom a posypané makom sa podávajú kvôli tomu, že práve mak má symbolizovať bohatstvo. V minulosti sa jedávali z jednej misy ako prejav súdržnosti rodiny v nadchádzajúcom roku.
Po sladkom predjedle môže, ale nemusí nasledovať vianočná polievka. Kým niektoré rodiny tento chod preskakujú a idú rovno na vyprážanú rybu, v iných domácnostiach si tradičnú polievku nenechajú ujsť. Predovšetkým na južnom Slovensku je veľmi populárna rybacia polievka, ktorú môžete poznať pod názvom halászle. V iných regiónoch zas nedajú dopustiť na obľúbenú vianočnú kapustnicu doplnenú o hríby či sušené slivky.
Zaujímavosťou je, že v Žilinskom kraji, konkrétne na Orave, sa v minulosti pridávala do kapustnice aj údená ryba. A na Liptove sa do nej dodnes dáva hrach, aby priniesol zdravie do rodiny. Alternatívou tradičnej kapustnice je na prípravu o čosi jednoduchšia kapustová polievka, prípadne šošovicová, fazuľová alebo hríbová polievka.
Zatiaľ čo podoba sladkých predjedál a vianočných polievok sa v rámci štedrej večere naprieč slovenskými regiónmi líši, vo väčšine domácností by sme ako hlavné jedlo našli vyprážanú rybu. Najčastejšie ide o kapra, no obľúbenou vianočnou pochúťkou je aj sumec, pstruh či losos. Ako príloha k vyprážanej rybe nesmie chýbať majonézový, alternatívne zemiakovo-cibuľový šalát.
Práve majonézový šalát je spoločne s vyššie zmieňovanou kapustnicou asi najnáročnejší na počet potrebných surovín. Vopred sa preto uistite, či ich máte všetky doma.
Ak náhodou zistíte, že vám niečo chýba, prezrite si online ponuky supermarketov. V Kaufland letáku nájdete už teraz v akcii suroviny na prípravu šalátu. Niektoré z nich si môžete nakúpiť v prestihu, keďže viaceré patria medzi trvanlivé a majú dlhú záručnú dobu.
Na Vianoce sa domácnosťou jednoducho musí šíriť vôňa sladkých koláčikov, ktoré patria aj k štedrovečernému stolu. Na západnom Slovensku sú vianočnou klasikou makové, orechové či tvarohové záviny z kysnutého cesta. Oveľa univerzálnejším vianočným pečivom, ktoré by ste pravdepodobne našli vo väčšine domácností po celom Slovensku, sú medovníčky, perníčky či linecké koláčiky.
A nemôžeme zabúdať ani na ďalšie tradičné vianočné koláče, ako napríklad štedrák, mesiačiky či takzvané medvedie labky – suché orechové koláče, ktoré sa tešia veľkej popularite či už na západe, alebo aj smerom na východ Slovenska.