Skanzen vo Vychylovke sa podelil o recept na tradičné fánky. Nezabudnite rum a bravčovú masť!


Zaujímavosti Nová Bystrica

Foto: Skanzen vo Vychylovke sa podelil o recept na tradičné fánky. Nezabudnite rum a bravčovú masť!
Foto: Facebook/Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Fašiangové zábavy a sprievody sa počas týchto dní uskutočnili v mnohých mestách, tie najtradičnejšie však pripravili múzeá. Chýbať nesmeli ani v skanzene Vychylovka, ktorý je známy aj lesnou úvraťovou železničkou.

Návštevníci Múzea kysuckej dediny mali možnosť ochutnať množstvo domácich špecialít, aké piekli gazdiné v minulých storočiach. Najviac si pochvaľovali jedinečné fánky, múzeum sa preto rozhodlo odhaliť tajomstvo ich prípravy.

„Aby boli naše fánky také výnimočné, pečieme ich na domácej bravčovej masti. A keď sú ešte horúce, obaľujeme ich v zmesi práškového a vanilkového cukru so štipkou škorice. Táto kombinácia im dodáva nezameniteľnú chuť a vôňu, ktorá vás prenesie k nám do skanzenu,“ priblížilo Múzeum kysuckej dediny.

Recept na tradičné fánky podľa Múzea kysuckej dediny

Ingrediencie:

  • 1 kg polohrubej múky,
  • 450 ml kyslej smotany,
  • 4 vajíčka,
  • 4 lyžice rumu,
  • 8 lyžíc masla,
  • 4 lyžice kryštálového cukru,
  • 1 kypriaci prášok,
  • štipka soli,
  • práškový cukor,
  • olej.

Postup:

  • Múku zmiešame so soľou, kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme roztopené maslo, vajíčka, rum, smotanu a vypracujeme vláčne cesto. Ak by bolo príliš tuhé, pridáme trochu mlieka. Zakryjeme utierkou a necháme chvíľu odpočívať.
  • Potom ho na tenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a radielkom vykrajujeme obdĺžniky alebo štvorce podľa vlastného vkusu. Do každého stredu narežeme otvor a fánku pretočíme.
  • Vyprážame v rozohriatom oleji do ružova. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Vyprážané fánky ešte horúce obalíme v práškovom cukre.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie v Žilinskom kraji