Stovky odrôd, rozmanitá chuť a bohatá aróma. Žilina spoznávala pestrý svet vína na podujatí Nevinne o víne. Nová synagóga sa otvorila skutočným majstrom svojho remesla - medzi dvoma desiatkami vinárstiev sme mohli nájsť aj víťazov 10. ročníka prestížnej súťaže Danube Wine Challenge. Na Slovensku ide zatiaľ o jediné podujatie, ktoré umožňuje chuť najlepšie hodnotených vín spoznávať aj verejnosti.
Medzinárodná súťaž Danube Wine Challenge sa každoročne koná v Château Belá, pod vysokým patronátom Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV). Okrem toho je členom federácie VINOFED, čo je svetová federácia veľkých medzinárodných súťaží vína a destilátov. Takýchto súťaží je na celom svete len pätnásť, organizujú sa v deviatich štátoch na troch kontinentoch.
Pýšiť sa ňou môžu krajiny ako Chile, Kanada, ale aj Francúzsko, Španielsko, Švajčiarsko či Taliansko. „V strednej Európe máme túto súťaž len my a Maďari. Je to v podstate niečo ako Veľká cena Formuly 1 vo víne. Výnimočná vec, všetky vinárske oči sú vtedy upriamené na Slovensko. Sú tam vína z celého sveta, ale 60% je našich,“ uvádzajú organizátori Nevinne o víne.
Tieto súťaže však bývajú uzavreté. Jednotlivé vína hodnotia iba profesionálni degustátori a výstupom sú medialy, ktoré môžeme často vidieť na fľašiach. „My sme si povedali, že ako jediná súťaž v tomto VINOFEDE sa otvoríme ľuďom, predovšetkým vínkarom, ktorí sa už trošku vyznajú. Hlavnou filozofiou je predstaviť širokej verejnosti vinárov, ktorí sa zúčastnili tejto súťaže, ale aj vína, ktoré sú medailové a ocenené,“ dodali organizátori.
K podujatiu neodmysliteľne patria aj kvalitné poháre a noblesný priestor, akým žilinská synagóga rozhodne je. Celkovo v nej mohli návštevníci ochutnať viac ako 200 druhov vín z južnoslovenskej, nitrianskej, malokarpatskej, východoslovenskej, stredoslovenskej i tokajskej vinohradníckej oblasti. Priestor však dostali aj vína zo zahraničia.
Rôzne odtiene chutí a vôní umožnili spoznať krajinu, odrodu a príbeh, ktorý sa za každou fľašou skrýva. Samotní autori prezradili, akým spôsobom sa jednotlivé vína vyrábajú, ale aj to, aký je rozdiel medzi naturálnym vínom a konvenčným vínom s množstvom prísad. Neskôr sa zrodila druhá filozofia, ktorá hovorí o tom, že víno je kultúra.
„Chceme zvyšovať povedomie o pití dobrého vína a kultúre jeho pitia, preto bol súčasťou konceptu pred hlavným podujatím aj kurz degustácie,“ uvádzajú organizátori. Aj vďaka Nevinne o víne sa tak mohlo viac ako 500 návštevníkov dozvedieť, že spoznávanie kvalitného vína nie je len o pití - je to naozajstné umenie a zážitok.
Špičkový someliér Gabo Kollár prezradil základy degustácie vína, výrobu jednotlivých štýlov i to, ako ho správne ochutnávať na akejkoľvek ochutnávke. Víťaz slovenských a svetových súťaží svoje znalosti obohatil v Court of Master Sommeliers v Londýne. Neskôr strávil päť rokov v skupine michelinského šéfkuchára Gordona Ramsaya. Jeho znalosti obohatilo aj diplomové štúdium Wine and Spirits Education Trust v susednom Ruste.
Vedeli ste napríklad, že pokiaľ si chcete arómu vína vychutnať naplno, pohár by ste mali držať pod 45-stupňovým uhlom? V opačnom prípade sa pripravujete o zážitok z plnej vône. Dôležitý je tiež kvalitný tulipánový a uzavretý pohár, aby sa arómy lepšie uvoľňovali. „Keď ovoniate 30 alebo 40 druhov vína, váš nos sa unaví. Je to tiež len sval, ktorý treba trénovať,“ vysvetlil Gabo Kollár. Našťastie, návštevníci mali k dispozícii dostatok „materiálu“ na trénovanie.
O svieži úvod degustácie sa postaralo veltlínske zelené víno, ktoré je typickým predstaviteľom bieleho suchého vína. Ide o najpestovanejšiu bielu odrodu na Slovensku, v obľúbe ho majú aj samotní konzumenti najmä kvôli jeho ovocným tónom s náznakom citrónu či zeleného jablka. „Je číre, priezračné a iskrivé. Mladší ročník má viac zelenkavých odtieňov. Keď starne, ide do žlta,“ vysvetľuje svetový someliér s dôrazom na vhodnú teplotu nápoja pri podávaní. Je dôležité preto zvážiť teplotu v miestnosti a víno prípadne pred nalievaním mierne podchladiť.
Ako druhé sa degustovalo malokarpatské víno so zvyškovým cukrom, ktoré býva najpredávanejšie predovšetkým pre bohatšiu vôňu a chuť. „Ak čítate popisy niektorých vín, aj tam môžu naznačiť, aký charakter bude mať. Keď píšu o čerstvom ovocí, tak to bude svieže iskrivé víno, keď píšu o nazretom ovocí, alebo až kompótovom ovocí, víno bude mať viac zvyškového cukru,“ prezradil Gabo počas degustácie. Tentoraz do chutí zahrala vyzretá hruška a jemne džemové tóny.
Vedeli ste, že víno nemusí byť len biele, ružové a červené, ale aj oranžové? Ide o jednu z kategórií, ktorá nás robí slávnejšími v zahraničí. Aromatická odroda tramín červený s marhuľovým odleskom na okraji a expresívnou vôňou so stopou pomarančovej kôry bola trochu nezvyčajným chuťovým zážitkom. Bodkou za kurzom degustácie bolo červené suché víno Dunaj, ktoré vyzrievalo dlhých 18 mesiacov v drevených sudoch.
Nevinne o víne nebolo len o chuti a kultúre pitia, akcia mala aj charitatívny rozmer. Tradičnou súčasťou podujatia je dobročinná tombola s titulom „Víno pomáha“, vďaka ktorej sa podarilo vyzbierať financie pre najmenších pacientov na neonataologickom oddelení v žilinskej nemocnici. Štedrí prispievatelia si mohli pri troške šťastia odniesť fľašu kvalitného vína, predčasne narodeným deťom bol venovaný výťažok vo výške 680 eur.
„V dnešnej dobe potrebuje pomoc každý, ale pri týchto deťoch je pomoc na správnom mieste. Sú to polkilové detičky, ktoré sa ešte dajú zachrániť a majú aj vysokú úspešnosť. Takto im môžeme prispieť aspoň na nejaké prístroje. Budeme v tom určite pokračovať aj naďalej,“ uviedli organizátori festivalu. Výťažok pritom vždy venujú lokálnej nemocnici alebo inému zdravotníckemu zariadeniu, ktoré sa v mieste konania akcie nachádza.
Ak ste nestihli v Žiline navštíviť všetkých vinárov, v rámci tretieho ročníka podujatia môžete spoznávať pestrý svet vína ešte v ďalších deviatich mestách. Najbližšia plánovaná zastávka sú Košice už budúci víkend, 12. apríla. Ďalej je na zozname Liptovský Mikuláš, Sliač, Banská Štiavnica, Prešov, Château Belá, Bratislava, Piešťany a Nové Zámky. Neobmedzená degustácia však do Žiliny zrejme zamieri aj budúci rok.