Obcou pri Žiline sa pravidelne šíri zápach „trávy“. Čo ho spôsobuje a hrozí niečo obyvateľom?


Čo spôsobuje zápach konopy pri Žiline? Je bezpečný?

Foto: Obcou pri Žiline sa pravidelne šíri zápach „trávy“. Čo ho spôsobuje a hrozí niečo obyvateľom?
Foto: Ilustračné foto/pixabay.com a lietavskalucka.sk/Igor Pap

Obyvatelia Lietavskej Lúčky pravidelne vo večerných hodinách cítia vo vzduchu arómu, ktorá je charakteristická pre konopné produkty. Kvôli pravidelnosti a intenzite predpokladali, že ide o zápach zo spracovania tejto rastliny. V blízkosti sa však, napriek dohadom, podľa našich informácií nenachádza žiadna konopná farma a najbližší výskumno-výrobný podnik leží v centre Žiliny. Tam sa však na podobné vnemy občania nesťažujú.  

Oslovili sme preto Mateja Bičana, CEO žilinskej spoločnosti CBDICAL, ktorá sa venuje výrobe CBD a iných bylinných extraktov a produktov, ich následnému predaju a distribúcii na Slovensku aj v zahraničí. Hoci so zápachom v Lietavskej Lúčke nemá jeho firma nič spoločné, pripravil pre nás podrobnú analýzu možného pôvodu arómy, ako aj jej prípadných vplyvov na verejnosť.

Hrozí obyvateľom intoxikácia?

Odborník ako prvé vysvetlil, čo vlastne spôsobuje charakteristickú vôňu alebo zápach rastlín vrátane konopy. Sú zaň zodpovedné prírodné zlúčeniny nazývané terpény, ktorými rastliny odpudzujú bylinožravce. Pre človeka sú však najčastejšie príjemné a využíva ich na výrobu parfumov, mydiel, šampónov a podobných produktov.

Pri zahrievaní konopného kvetu (napríklad pri fajčení alebo vaporizácii) sa terpény spolu s kanabinoidmi uvoľňujú do ovzdušia. Ich omamný efekt je zanedbateľný, obvykle sa na ňom podieľajú do 5 %.  Ich úloha spočíva v takzvanom sprievodnom efekte – zjemňujú, zosilňujú alebo ovplyvňujú charakter účinku THC, no samy osebe významný psychoaktívny účinok nemajú ani nespôsobujú intoxikáciu.

Z hľadiska zdravia obyvateľstva je však dôležité vedieť, že ani terpény, ani kanabinoidy vo voľnom ovzduší nepredstavujú reálne riziko. Aby došlo k skutočnej intoxikácii alebo ohrozeniu ľudí, vzduch by musel byť extrémne nasýtený látkami pochádzajúcimi z veľkého množstva konopy zohriatej na vysokú teplotu.

„Skutočné riziko je minimálne alebo nulové z hľadiska intoxikácie THC, avšak významnejšie môže byť znečistenie ovzdušia škodlivinami, ktoré vznikajú spaľovaním. V otvorených priestoroch sa však tieto látky spravidla rýchlo rozptýlia do bezpečných koncentrácií. Krátkodobá alebo jednorazová expozícia ľudí v okolí na ulici teda spravidla nepredstavuje žiadne relevantné ohrozenie, ak nejde o veľmi intenzívne spaľovanie vo veľkom rozsahu,“ vysvetlil Matej Bičan.  

Ešte menšiu hrozbu predstavuje vaporizácia, teda odparovanie látok pri teplotách do 250 °C. Tá neprodukuje decht ani iné toxické splodiny ako pri spaľovaní, odparujú sa pri nej len účinné látky ako kanabinoidy a terpény. Aj v tomto prípade je riziko intoxikácie okoloidúcich prakticky nulové, keďže koncentrácie látok okamžite klesajú hlboko pod hranicu, ktorá by vyvolala psychoaktívny či toxický efekt.

„Terpény ktoré obyvatelia v malej koncentrácii cítia, majú potenciál veľmi mierne pozitívne vplývať na náladu, znižovať stres a navodzovať pocit relaxácie, no tieto benefity budú v reálnych koncentráciách v ovzduší veľmi jemné až zanedbateľné,“ priblížil CEO spoločnosti CBDICAL.

Ak sa v okolí nenachádza farma ani výrobňa, čo môže zápach spôsobovať?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Pravdepodobne ide o osoby, ktoré vaporizujú alebo spaľujú rôzne časti konopy siatej pre vlastnú potrebu. Na výraznú arómu šíriacu sa ulicami stačí veľmi malé množstvo, podľa Mateja len 0,1 až 0,3 gramu spaľovanej sušiny (typický joint). Takýto dym dokáže „ochutiť“ vzduch v okruhu desiatok až niekoľkých stoviek metrov, najmä pri bezvetrí. Pri vaporizácii je intenzita vône nižšia, 0,3 až 0,5 gramu môže byť cítiť v okruhu 20 až 50 metrov.

Na šírenie zápachu vplýva aj odroda konopy – aromatické druhy s vysokým obsahom terpénov ako limonén, myrcén či pinén sa dajú rozoznať aj pri minimálnom množstve. Významnú úlohu zohrávajú aj poveternostné podmienky. Večer, keď je vzduch vlhký a vietor slabý, sa vône držia nízko a šíria sa pomalšie. Práve preto obyvatelia zápach vnímajú najčastejšie vo večerných hodinách.

Na to, aby sa aróma konopy pravidelne šírila ulicami, postačujú podľa odborníka už 1 až 3 gramy denne, čo dokáže spotrebovať bežná skupina užívateľov. Pri veľmi aromatických odrodách v bezvetrí môže vôňu vyvolať aj menej ako gram sušiny.

„Konopný zápach, ktorý obyvatelia cítia, pochádza pravdepodobne z terpénov a iných neškodných aromatických látok prítomných v konope siatej, ktorá obsahuje maximálne minimálne (zanedbateľné) množstvá THC. Tento zápach nie je zdraviu škodlivý. Na otvorenom priestranstve je koncentrácia týchto látok mimoriadne nízka,“ dodal Matej Bičan.



Najnovšie v Žilinskom kraji

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie zo zahraničia